Painonhallitsijan ei kannata luopua maidosta eikä maitovalmisteista

20.01.2017

Maito ja maitovalmisteet kannattaa pitää ruokavaliossa mukana, jos tavoitteena on laihtuminen tai painonhallinta. Maitovalmisteiden ja maidon käyttö vähensi lihavuuden riskiä tilastollisesti merkitsevästi tuoreessa usean tutkimuksen yhteenvedossa.

- Maitovalmisteiden käyttö voi liittyä vähäisempään lihavuuden riskiin. Tällä yhteydellä voi olla kansanterveydellistä merkitystä, toteavat tutkijat artikkelissaan.

Maito ja maitovalmisteet suojasivat sekä aikuisia että lapsia lihavuudelta. Yhteys oli vahvempi niissä tutkimuksissa, joissa energiansaantia oli rajoitettu. Lisäksi havaittiin, että jokainen päivittäinen 200 gramman lisäys maitoa pienensi lihavuuden riskiä 16 prosentilla.

Tutkimus oli meta-analyysi, jossa vedettiin yhteen 24 tutkimusta. Tutkimuksista 17 käsitteli maitovalmisteiden vaikutusta lihavuuden riskiin ja 16 maidon vaikutusta lihavuuden riskiin.

Kuva: Päivän maitoannokset, painokelpoinen kuva (CMYK). Kuvaaja: Margit Lindholm/Studio Elido
 

Lähde:

Weijing Wang ym. Association of dairy products consumption with risk of obesity in children and adults: a meta-analysis of mainly cross-sectional studies. Annals of Epidemiology 2016;26:870-882.
 

Aiempia tiedotteita maidosta ja maitovalmisteista painonhallinnassa:

Maitovalmisteista on apua lasten ylipainon ehkäisyssä 16.9.2016 

Jogurtista on hyötyä painonhallinnassa 6.4.2016

Maitovalmisteet edistävät rasvanpolttoa laihdutuksessa – jogurtista hyötyä kansanterveydelle 21.1.2016
 

Lisätietoja:

Maito ja Terveys ry, ravitsemusasiantuntija ja viestintäpäällikkö Katariina Lallukka, puh. 0400 566 202 tai katariina.lallukka(at)maitojaterveys.fi