Marraskuu on juustokuu

08.11.2017

Juustot maistuvat marraskuun pimeinä iltoina. Monikäyttöinen juusto höystää syksyiset uuniruuat, lämpimät voileivät, pizzat ja pastat. Illanistujaisten tarjoamisena juustot ovat nopea ja helppo laittaa esille.

Juustoja on moneen makuun ja käyttöön. On mietoja ja voimakkaita, kypsytettyjä ja tuorejuustoja, homejuustoja ja kotijuustoja. Kotimaisten juustojen valikoima on laaja ja monipuolinen. Omia suosikkeja kannattaa haastaa ja maistella uusia juustomakuja.

Tiesitkö, että…

  • Rahka ja raejuustokin ovat juustoja. Ne poikkeavat muista juustoista paitsi rakenteeltaan myös rasvan määrältä. Nämä vähärasvaiset juustot ovat monen kuntoilijan suosiossa hyvän proteiinisisältönsä takia.
  • Juustot valmistetaan maidosta. Niissä on maidon tapaan runsaasti proteiinia, kalsiumia ja muita maidon ravintoaineita. Yhden juustokilon valmistamiseen tarvitaan noin 10 litraa maitoa.
  • Pala juustoa on hyvä jälkiruoka. Juuston ravintoaineet, erityisesti kalsium, fosfori ja proteiinin suojaavat hampaita happohyökkäykseltä.
  • Juuston kolot syntyvät käymisen ja hiilidioksidin vaikutuksesta. Juusto ”itkee” ja sen koloihin kertyy nestettä, koska kypsytetyn juuston proteiinin eli kaseiinin kyky sitoa nestettä heikkenee.

Lisätietoja:

Maito ja Terveys ry, ravitsemusasiantuntija ja viestintäpäällikkö Katariina Lallukka, puh. 0400 566 202 tai katariina.lallukka(at)maitojaterveys.fi