Kotijuustoa ja rahkapiirakkaa pääsiäiseksi

17.03.2016

Maitovalmisteet kuuluvat pääsiäisruokiin. Kotijuusto maistuu aamupalalla leivän päällä ja se sopii myös esimerkiksi ruokaisan salaatin raaka-aineeksi. Rahkapiirakka kruunaa pääsiäisen. Pullapohjaisen piirakan voi leipoa käteviksi annospaloiksi.

Itse tehdyn kotijuuston voi maustaa pääsiäisen kunniaksi yrteillä tai vaikkapa sitruunankuorella. Kotijuuston pääraaka-aine on maito, joka saostetaan juoksuttimella tai piimällä. Juustomassasta erottuvan heran voi käyttää esimerkiksi sämpylätaikinaan. Kotijuustoa saa myös valmiina kaupasta.

Tyhjistä maitopurkeista kannattaa askarrella kivoja pupurasioita rairuoholle tai korvattomia rasioita kevään taimien kasvatukseen. 

Rahkapullat
2 dl maitoa
25 g hiivaa
½ munaa (loput voiteluun)
1 tl suolaa
¾ dl sokeria
2 tl kardemummaa
5-6 dl vehnäjauhoja
75 g sulatettua tai juoksevaa rasvaa

Täyte:
1 tlk rahkaa
½ dl sokeria
1 muna
½ sitruunan mehu
2 tl vaniljasokeria
½ dl rusinoita

Voiteluun:
munaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon muna, mausteet ja noin puolet jauhoista.

Lisää loput jauhoista kädellä alustaen. Lisää rasva ja alusta taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunasta.

Kohota taikina lämpimässä paikassa liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.

Leivo n. 14 pikkupullaa ja laita ne pellille leivinpaperille. Peitä ja kohota lämpimässä.

Sekoita täytteen ainekset kulhossa. Paina pulliin juomalasilla syvennys. Voitele pullien reunat ja levitä täyte syvennykseen.

Paista rahkapullat 225 asteessa uunin keskitasolla n. 10 minuutin ajan.

VINKKI: Voit käyttää myös valmiiksi sitruunalla maustettua rahkaa. Tällöin voit vähentää sokerin määrää.

Kuva: Studio Piquant/Antti Hallakorpi

Kotijuusto
3 l maitoa
1 l piimää
3 munaa
½ tl suolaa

Kuumenna maito kattilassa melkein kiehuvaksi välillä hyvin sekoittaen. Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja sekoita piimän joukkoon. Kaada seos kuumaan maitoon kattilaan. Katkaise lämpö ja anna juustoainesten olla levyllä lämpimässä noin puolen tunnin ajan, kunnes juustomassa ja hera erottuvat.

Kostuta sideharso ja vuoraa sillä puinen juustokehä tai kahvinkeittimen suodatinsuppilo. Nostele juustomassa reikäkauhalla kehään. Ripottele joukkoon suolaa. Peittele juustomassa sideharsolla ja aseta päälle paino. Anna heran valua viileässä seuraavaan päivään.

Kumoa juusto tarjolle. Heran voi käyttää sämpylätaikinaan. Juusto säilyy paremmin, jos sen pinta voidellaan munalla ja paistetaan kauniin ruskeaksi uunissa noin 225 asteessa.

Kuva:Studio Piquant/Antti Hallakorpi

Lisätietoja:
Maito ja Terveys ry, ravitsemusasiantuntija ja viestintäpäällikkö Katariina Lallukka, 0400 566 202, katariina.lallukka(at)maitojaterveys.fi