Vuoden 2015 Parhaat Suomalaiset Juustojälkiruuat hurmaavat maullaan

25.03.2015

Makuhermoja hivelevät juustojälkiruuat hurmasivat raadin, kun Paras Suomalainen Juustojälkiruoka 2015-kilpailun finaali järjestettiin tiistaina. Juustonvalmistajain Säätiön kilpailun ammattilaissarjan voittajaksi valittiin Karamellisoitu vuohen paistojuusto mustaherukkamoussella ja opiskelijasarjassa herajuustosta valmistettu raparperisydämellinen Heraparperi-leivos. Kaikkien finalistien herkulliset juustojälkiruokaohjeet.

Valtakunnallisessa ruoka-alan ammattilaisille ja opiskelijoille suunnattuun Paras Suomalainen Juustojälkiruoka 2015-kilpailuun osallistui lähes kolmekymmentä uutta juustojälkiruokaa. Ammattilaissarjan voittajaa Karamellisoitu vuohen paistojuusto mustaherukkamoussella raati kuvaili maultaan kutsuvaksi ja pehmeäksi suolaisen ja makean liitoksi, joka on reilua ja helposti tarjoiltavaa lähiruokaa. Mantelikrokantti tuo rapeutta, ja mustaherukka kirpeyttä tähän pehmeään jälkiruokaan. Juustoraaka-aineena voittajajälkiruuassa on käytetty Lohiluoman pienmeijerin Paistojuustoa ja Ricotta-tyyppistä juustomassaa, jota syntyy paistojuuston valmistuksen sivutuotteena. Voittajajälkiruuan suunnittelivat ja valmistivat Kurikan kaupungin ruokapalveluesimies Anne Haaramo ja kokki Kirsi Mäkynen.

Ammattilaissarjassa toiseksi sijoittui kauneudellaan, hyvällä maullaan ja juuston monipuolisella käytöllä raadin vakuuttanut Juusto-rahka jälkiruoka puolukoilla ja sitrushedelmillä, jonka oli valmistanut keittiöesimies Galina Kutismaa. Kolmanneksi sijoittui lähiruokaa tarjoavan ravintola Cindyn joukkueen sinihomejuuston ja vaniljan makuinen Peltola Blue Pannacotta. Neljännen sijan vei ravintola Harmoonin Aapo Pulkkisen vivahteikas ja taidokkaasti rakennettu juustojälkiruoka, ja viidenneksi sijoittui Tarja Lappalaisen ja Sari Tornin puolukkaisella raikkaalla ulkonäöllään valloittaneet makeat leipäjuustokuutioita ja tuorejuustoa sisältävät Ruis-Juustokukkoset.
Opiskelijasarjassa Vuoden 2015 Parhaan Suomalaisen Juustojälkiruuan tittelin saanut Heraparperi-leivos on Jyväskylän Ammattiopistossa leipuri-kondiittoriksi opiskelevan ryhmän suunnittelema ja toteuttama. Voittajaryhmään kuuluvat Suzan Kinnunen, Katri Hatia, Heli Muuri ja Tanja Jämsä. Raati kuvaili aaltomuottiin tehtyä Riitan Herkun Hoikkis-herajuustosta valmistettua voittajaa hienostuneen makuiseksi leivokseksi, josta suomalaisuus ja hera tuotteena tulivat esille hyvänä oivalluksena. 

Toiselle sijalle kilpailussa ylsi Savon ammatti- ja aikuisopistossa opiskelevan Topi Junkkarisen suunnittelema suussa sulava valkosuklaakuorrutteinen Valion appelsiini- ja maustamattomasta tuorejuustosta valmistama Appelsiinijuustokakku. Opiskelijasarjassa kolmanneksi sijoittui tuorejuustosta valmistettu upea Passion-valkosuklaa juustokakku, joka on Stadin Ammattiopistossa leipuri-kondiittoriksi opiskelevan Maria Sukselaisen taidonnäyte. Neljänneksi valittiin Jyväskylän Ammattiopistossa leipuri-kondiittoriksi opiskelevan ryhmän valkohomejuustoa sisältävä kirpeänmakuinen Tropiikin salaisuus.

Juustonvalmistajain Säätiön järjestämän Paras Suomalainen Juustojälkiruoka 2015 -kilpailun tarkoituksena on tuottaa uusia herkullisia juustojälkiruokaohjeita, lisätä ruoka-alan ammattilaisten ja opiskelijoiden kotimaisten juustojen tuntemusta ja käyttöä sekä edistää Suomalaisen juustokulttuurin kehittymistä. Kilpailun yhteistyökumppaneita ovat Ammattikeittiöosaajat, Suomen Keittiömestarit ja Ruokatieto Yhdistys.
Kilpailun finaalissa taitojaan näyttivät yhdeksän ruoka-alan ammattilaista ja opiskelijaa. Edellisen kerran kilpailu järjestettiin vuonna 2010, jolloin yleisö sai äänestää voittajajälkiruuat kuvien ja ohjeiden perusteella. 
Lisätietoja: 

Juustonvalmistajain Säätiö, asiamies Matti Tapaila (matti.tapaila(at)hamk.fi tai 050-574 5199)
Vuonna 1946 perustettu Juustonvalmistajain säätiö edistää juustonvalmistuksen ja juustokulttuurin kehittymistä Suomessa sekä suomalaista maidonjalostusta. Säätiö myöntää apurahoja juustonvalmistuksen ja markkinoinnin sekä maidonjalostustoiminnan hyväksi työskenteleville henkilöille ja yhteisöille ammattitaidon kehittämiseksi, maitovalmisteiden laadun ja valmistuksen hygienian lisäämiseksi ja maidonjalostustoiminnan edistämiseksi. Juustonvalmistajain säätiö myöntää myös vuosittain apurahoja juustonvalmistuksen tutkimukseen ja alan opiskeluun ulkomailla. Säätiö tukee myös joka toinen vuosi järjestettävää juustojen laatukilpailua.