Ainesosaluettelo

Ainesosaluettelo kertoo, mistä elintarvike on valmistettu, mitä lisäaineita on käytetty ja mitä ravintoaineita on mahdollisesti lisätty. Luettelossa on ensimmäisenä aines, jota tarvitaan valmistushetkellä eniten. Ainekset luetellaan painon mukaan alenevassa järjestyksessä.

Rasvattoman maidon pakkauksessa lukee ”Ainekset: maito ja D-vitamiini”. Mansikkajogurtin aineksia puolestaan ovat pastöroitu maito, sokeri, mansikka (6 %), sakeuttamisaine (muunnettu maissitärkkelys), aromit (mm. vanilliini), väri (punajuuriväri), happamuudensäätöaine (sitruunahappo) ja hapate.

Asetuksessa mainitaan myös maitovalmisteita, joiden aineksia ei tarvitse ilmoittaa. Kerman, hapatetun maitovalmisteen, voin ja juuston aineksia ei tarvitse ilmoittaa, jos niiden raaka-aineina on käytetty vain maitovalmisteita, entsyymejä ja mikrobiviljelmiä, joiden käyttö tuotteen aikaansaamiseksi on välttämätöntä.

Muiden elintarvikkeiden ainesosaluettelossa on aina ilmoitettava maito ja maitovalmisteet, koska ne voivat aiheuttaa yliherkkyyttä. Juusto ja maitoproteiinit voidaan ilmoittaa ainesluettelossa ryhmänimellä.

Lähde:
Maito ja Terveys ry, Maitotietoa