Maitojen tulo markkinoille

(Suluissa rasvaprosetti)

 
Ennen vanhaan        

Irtomaitoa omaan kannuun

1950-luku

Täysmaito vakioituna (4 %)

1960-luvun alku

Kuorittu maito

Kuorittu maito irtomaitona

Rasvaton maito pakattuna

Tarkastusmaito (3,8-4,5 %) pulloihin

Kulutusmaito vakioituna (4 %)

1963

Kulutusmaito (3,9 %) pulloihin

1966

Maidot pakattiin muovipusseihin

1968

Litran pahvinen maitotölkki

UHT-maito ns. kestomaito (3 %) - pois markkinoilta 1969

1969

Kevytmaito (2,5 %)

Maidon pakkaaminen pulloihin lopetettiin Helsingissä

1971

Tarkastusmaito pois markkinoilta

1974

UHT-maito, rasvaton

1977

Kevytmaidon rasva 2,9 %:iin

Kulutusmaidon rasva 3,9 %:iin

Kevytmaito ja kulutusmaito samanhintaisiksi

1983

Kevytmaidon rasva 1,9 %:iin

Vähälaktoosinen maito

1986

Vanhanajan maito (4,0-4,5 %, homogenoimaton)

1988

Ykkösmaito (1 %) markkinoille

Vanhanjan maito pois markkinoilta

1989

Ykkösmaitoa alettiin täydentää A- ja D-vitamiinilla

D-vitamiinin määrä oli 0,08 mikrogrammaa/100 g maitoa

1992

Rasvattoman maidon D-vitaminointi aloitettiin

D-vitamiinin määrä oli 0,08 mikrogrammaa/100 g maitoa

Ykkösmaidon A-vitamiinitaydennys lopetettiin

1993

Kevyt luomumaito markkinoille

1995

Kevytmaidon rasvapitoisuus laskettiin 1,5 %:iin

Kulutusmaidon rasvapitoisuus laskettiin 3,5 %:iin

Tuotteiden kaksoispäiväysmerkintä eli pakkauspäivä ja parasta ennen -päiväys pakkauksiin

1996

Kulutusmaidon nimi muutettiin täysmaidoksi (3,5 %)

1998

Kalsiumrikastettu maito (0 %), kalsiumia 180 mg/100 g

2000

Yömaito (1,5 %), homogenoimaton

Rasvaton luomumaito

2001

Laktoositon kevytmaitojuoma (1,5 %)

2003

Kaikkien maitojen (paitsi luomu) D-vitaminointi aloitettiin,

D-vitamiinin määrä 0,5 mikrogrammaa/100 g maitoa

2004

Laktoositon rasvaton maitojuoma

2007

Kahvimaito (2 %)

2010

Proteiinitäydennetty maito

Maidon D-vitamiinilisäys 1,0 mikrogrammaa/100 g maitoa

Lähde:
Maito ja Terveys ry, Maitotietoa