Maidot

Lainsäädännön mukaan maitoon ei saa lisätä mitään ja siitä saa poistaa kokonaan vain rasvan. Jos maitoon on lisätty muuta kuin D-vitamiinia tai siitä on poistettu muuta kuin rasvaa, sitä ei kutsuta enää maidoksi, vaan maitojuomaksi.

Maitojen D-vitaminointi aloitettiin vuoden 2003 alussa. Silloin nestemäisiin maitovalmisteisiin sai lisätä D-vitamiinia 0,5 mikrogrammaa/100 g maitoa. Vuoden 2010 syksystä lähtien Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksesta meijerit kaksinkertaistivat lisätyn D-vitamiinin määrän 1 mikrogrammaan/100 g useissa tuotteissa. Myös eri pitoisuuksilla vitaminoituja maitovalmisteita on kaupan. Luomutuotteisiin D-vitamiinia ei lisätä. Vitaminoinnista mainitaan pakkauksessa.

Luomumaito tuotetaan luomutuotantoon sitoutuneilla tiloilla. Luomumaitoa ei homogenoida, mutta se pastöroidaan kuten muutkin maitolaadut. Luomumaidossa on laktoosia, proteiinia ja kivennäisaineita kuten muissakin maidoissa.

Erikoismaitoja ovat esimerkiksi laktoositon maitojuoma, kalsium- ja proteiinirikastettu maito. Laktoosittomasta maitojuomasta on poistettu laktoosi mahdollisimman tarkkaan. Kalsiumrikastetun maidon kalsiumin määrää on lisätty 50 prosenttia verrattuna tavalliseen maitoon ja proteiinirikastettuun maitoon proteiinia.

Kun maitoon on lisätty hedelmää, kaakaota tai kuitua, tuotetta kutsutaan maitojuomaksi. Herajuoma valmistetaan vähälaktoosisesta heratiivisteestä, täysmehuista ja vedestä. Siinä on mehuja monipuolisempi ravintosisältö, koska se sisältää heraproteiinia ja maidon kivennäisaineita.

Maitojen tulo markkinoille