Voi

Ravintorasvaa saa nimittää voiksi, jos rasva on valmistettu maidosta ja/ tai maitovalmisteesta. Ainoastaan suoraan kermasta valmistettua voita saa nimittää perinteiseksi meijerivoiksi. Voivalmisteita on maitorasvapitoisuuden mukaan kolme: voi, voi 60 ja voi 40. Jos valmisteen nimi on pelkkä voi, on kyse vähintään 80 prosenttia rasvaa sisältävästä voista. Jos maitorasvapitoisuus on muu kuin jokin edellä mainittu, tuotetta on nimitettävä maitorasvalevitteeksi.

Voi valmistetaan 35–40 prosenttia rasvaa sisältävästä kermasta. Kerma pastöroidaan, jäähdytetään ja hapatetaan. Hapatuksessa maitohappobakteerit muuttavat osan kerman laktoosista maitohapoksi. Samalla syntyy voille ominaisia maku- ja aromiaineita. Hapatettu kerma kirnutaan voiksi joko perinteisellä kirnulla yksi erä kerrallaan tai jatkuvatoimisella voitykillä. Kirnuttaessa rasvapalloset erottuvat vedestä lämmön ja vatkaamisen vaikutuksesta. Kirnuamisen sivutuotteena syntyy kirnupiimää.

Syntyneet voirakeet suolataan, vaivataan yhtenäiseksi massaksi ja pakataan. Voihin saa lisätä myös happamuuden säätöainetta.