Juustot

Maailmassa valmistetaan noin 2000 juustolajia, joista noin 400:lla on kaupallista merkitystä. Suomessa erilaisia juustoja on kaupan yli 50 tyyppiä. Useimmat juustot ovat saaneet nimensä sen paikkakunnan mukaan, missä niitä on alun perin valmistettu (Edam, Emmental, Gouda, Turunmaa, Aura, Gorgonzola).

Juustot valmistetaan lehmän-, vuohen-, buffalon- tai lampaanmaidosta, Suomessa yleensä lehmänmaidosta. Suomessa kaikki muut juustot paitsi Emmental valmistetaan pastöroidusta maidosta. Emmentalin valmistuksessa maito saa pastörointia lievemmän kuumennuskäsittelyn.

Maidon rasvapitoisuus vakioidaan kunkin juustolajin mukaiseksi. Juuston rasvapitoisuus ilmoitetaan myyntipakkauksessa painoprosentteina valmistushetkellä. Aikaisemmin rasvan osuus kuiva-aineesta esiintyi juuston nimessä: Edam 40:ssä (tämä tarkoittaa rasvapitoisuutta kuiva-aineesta) oli rasvaa 23 prosenttia.