Maito ravintona

Koska maito ja maitovalmisteet sisältävät monipuolisesti ravintoaineita ja niitä käytetään päivittäin, niillä on tärkeä osa suomalaisten ravitsemuksessa. Maitovalmisteiden korvaaminen ruokavaliossa on hankalaa ilman, että ravintoaineiden saanti heikkenee. Rasvan tai laktoosin vuoksi ei maitovalmisteista tarvitse luopua. Kaupoissa on tarjolla runsas valikoima vähälaktoosisia, laktoosittomia, vähärasvaisia ja rasvattomia valmisteita. Kolme lasillista rasvattomia tai vähärasvaisia maitovalmisteita päivittäin on hyväksi kaikenikäisille.

Energian saanti vuonna 2010 (11,6 MJ/2777 kcal/henkilö/vrk) (tietoja ei ole saatavilla myöhemmiltä vuosilta)

 

Elintarvikeryhmä

osuus energian saannista %

Viljavalmisteet                               

27

Maito, maitovalmisteet

17

Liha, lihavalmisteet

14

Sokerit

13

Ravintorasvat

13

Peruna, kasvikset

9

Marjat, hedelmät

4

Kalat

2

Kananmuna

1

 

Ravintoaineiden saanti maitovalmisteista

 

Ravintoaine

suositus päivittäiseksi saanniksi (miehet/naiset)1)

6 dl:sta maitovalmisteita saadaan2)

%-osuus suosituksesta

B12-vitamiini          

2,0 µg

2,4 µg

yli 100

Kalsium

800 mg

720 mg

90 %

Fosfori

600 mg

540 mg

90 %

B2-vitamiini

1,3/1,7 mg

1,1 mg

65/85 %

Jodi

150 µg

96 µg

64 %

Seleeni

50/60 µg

17 µg

28/34 %

Sinkki

7/9 µg

2,4 µg

27/34 %

Kalium

3,1/3,5 g

0,96 g

27/31 %

D-vitamiini

10 µg

6 µg

60 %

 

1) Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014. Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014.

2) Voi olla maitoa tai maitovalmisteita, esim. yhdistelmä: 2 dl piimää, 2 dl jogurttia, 1 dl jäätelö ja muutama juustosiivu.

 

Ravintoaineiden saanti kolmesta maitolasillisesta

LÄHDE: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Ravitsemusyksikkö. Fineli. Elintarvikkeiden koostumustietokanta. Versio 16. Helsinki 2013. http://www.fineli.fi

Lähde:
Maito ja Terveys ry, Maitotietoa