Maidon rasva

Elimistö käyttää rasvaa energian tuottamiseen ja lämmöneristeeksi. Rasvakudos suojaa arkoja sisäelimiä. Rasvan mukana saadaan rasvaliukoisia vitamiineja ja välttämättömiä rasvahappoja.

Rasva on ruoassa maku- ja rakennetekijä. Ruoanlaitossa rasvan aromi-aineet liukenevat veteen parantamaan makua. Maitorasvassa on maidon makuaineita.

Suomalaisten rasvan saanti

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittaa, että ruoan energiasta 25–40 prosenttia saisi olla peräisin rasvasta. Vuonna 2010 saimme rasvaa ravinnosta 109 g/hlö/pv. Se oli 35 prosenttia kokonaisenergiasta.

Rasvan saanti eri elintarvikeryhmistä

 

Elintarvikeryhmä

osuus rasvan saannista %

(109 g/henkilö/vrk/v. 2010)

Margariinit

16

Öljyt

13

Voi

10

Maito, maitovalmisteet (josta maidot ja piimät 6 %)

26

Liha, lihavalmisteet

23

Kasvikset, hedelmät

4

Viljavalmisteet

4

Kananmuna

3

Kalat

2

   

LÄHDE: Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus, Ravintotase 2010 (ennakko)